8η βραδιά αστροπαρατήρησης

Η Άνω Βροντού είναι γνωστή για την εκλεκτή ποικιλία πατάτας, προϊόν πολύχρονης παράδοσης και μικροκλίματος. Βρισκόμενη στα ~1100 μέτρα υψόμετρο, δίπλα από τα Βουλγαρικά σύνορα και με ένα μόνο βασικό δρόμο που την ενώνει με την πρωτεύουσα του Ν. Σερρών, η Άνω Βροντού είναι μάλλον δύσκολο να θεωρηθεί τόπος που μπορεί να προσελκύσει τα βλέμματα της επιστημονικής και της ευρύτερης κοινωνίας.

Κι όμως.

Με πολλή προσπάθεια, ιδιαίτερη προθυμία και κόπο του Πολιτιστικού Συλλόγου με προεξέχοντα τον Πρόεδρο Τάσο Καλφόγλου, η βραδιά Αστροπαρατήρησης στην Άνω Βροντού έχει γίνει πλέον ένας πολιτιστικός και επιστημονικός θεσμός που μόλις ολοκλήρωσε την 8η χρονιά του. Στην 8η Αστροβραδιά, οι φορείς που συμμετείχαν αυξήθηκαν τόσο σε αριθμό, όσο και σε ποιότητα εκθεμάτων και δράσεων. Το κλειδί στις εκδηλώσεις είναι η μαζική συμμετοχή των μελών του Ομίλου Αστρονομίας Θεσσαλονίκης με τα εξελιγμένα τους τηλεσκόπια, τα οποία είχαν να προσφέρουν παρατήρηση άστρων, γαλαξιών, πλανητών, σμηνών, νεφελωμάτων και άλλων ουράνιων σωμάτων και σχηματισμών που δεν μπορεί να παρατηρήσει κανείς με γυμνό μάτι.

Η επίσκεψη νεαρόκοσμου στις δράσεις της βραδιάς Αστροπαρατήρησης (που είναι στην πραγματικότητα τριήμερο!) είναι το βασικότερο κέρδος. Σε ένα νομό που έχει ένα μικρό ΤΕΙ και μια Γυμναστική Ακαδημία, η δίψα για γνώση και επιστημονική πληροφορία. Είναι φανερή η ανάγκη για επέκταση των δράσεων και η ανάγκη για στήριξη τόσο από τους διοικητικούς φορείς, όσο και από την επιστημονική κοινότητα, ώστε να βοηθηθεί η προσπάθεια των διοργανωτών να διευρύνει τους ορίζοντες από δω και στο εξής.

Η δράση της Αστροπύλης είναι καταγεγραμμένη εδώ: http://astropyli.org

Προσωπικά εύχομαι καλή επιτυχία στην επόμενη διοργάνωση. Θα είμαι εκεί!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.