Ήδη από το 1998 και το 2000, το λαμπρό κυνήγι νέων υπερουράνιων στοιχείων στον Περιοδικό Πίνακα κατέληξε με επιτυχία στην ανακάλυψη των στοιχείων με 114 και 116 πρωτόνια. Ο βομβαρδισμός στόχων Κιουρίου (Cm, Z=96) με ενεργητικά άτομα ασβεστίου (Ca, Z=20) δημιούργησε αρχικά τον πυρήνα με 116 πρωτόνια, ο οποίος σχεδόν άμεσα διασπάστηκε εκπέποντας ένα σωμάτιο άλφα, δηλ. έναν πυρήνα ηλίου (2 πρωτόνια και 2 νετρόνια) και αφήνοντας πίσω του έναν πυρήνα από το στοιχείο 114.
Η πρώτη αυτή σύνθεση των δύο στοιχείων παρατηρήθηκε στο Joint Institute of Nuclear Research στη Dubna της Ρωσίας, αλλά και λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε από τους ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore National Laboratory στις ΗΠΑ. Μετά την επιβεβαίωση της ανακάλυψης, τα δύο νέα στοιχεία ανέμεναν την ονοματοδοσία τους από την IUPAC, τη διεθνή ένωση βασικής και εφαρμοσμένης χημείας, η οποία είναι υπεύθυνη για το καθήκον αυτό.
Το στοιχείο με 114 πρωτόνια ονομάστηκε Φλερόβιο (Flerovium, Fl) από το εργαστήριο Flerov Laboratory for Nuclear Reactions. Το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι ονομαστό και για άλλες συνθέσεις βαρέων στοιχείων υπό την καθοδήγηση του Georgy Nikolaevich Flerov. Αντίστοιχα, το στοιχείο με 116 πρωτόνια βαφτίστηκε με το όνομα Λιβερμόριο (Livermorium, Lv).
Τι έπεται; Η ονοματοδοσία των στοιχείων με ατομικούς αριθμούς 113,115 και 117, τα οποία έχουν βρεθεί πειραματικά και αναμένεται να λάβουν το όνομά τους σε επόμενες συνεδριάσεις της IUPAC.
Το κυνήγι των υπερβαρέων στοιχείων δεν αποτελεί μονάχα επιστημονική περιέργεια. Άμεσα συνδεδεμένο με τη φύση και τις ιδιότητες της ισχυρής πυρηνικής δύναμης σε τόσο ακραίες καταστάσεις, το κυνήγι των υπερβαρέων στοιχείων μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για μια παντελώς άγνωστη περιοχή του ισοτοπικού χάρτη και να αποκαλύψει πτυχές της φύσης που αυτή τη στιγμή μας είναι παντελώς άγνωστες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περιοχή κοντά στον ατομικό αριθμό 126, όπου η πρόβλεψη του προτύπου των φλοιών συνδέεται με την ύπαρξη μιας νησίδας σταθερότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η προσέγγιση αυτής της περιοχής θα είναι πολύ δύσκολη και απαιτείται επίπονη και μακροχρόνια προσπάθεια.