Αντιυδρογόνο

Η ανακοίνωση της συνεργασίας ALPHA σχετικά με τη δημιουργία και διατήρηση για πεπερασμένο χρονικό διάστημα του πρώτου αντιμορίου, αυτό του αντιυδρογόνου, αποτελεί ένα βασικό βήμα στην κατανόηση της αντιύλης και της ιδιαίτερης σχέσης της με την ύλη.

Έχουν γραφεί πολλά για την αντιύλη, για αντικόσμους, για παράλληλα σύμπαντα που αποτελούνται από αντιύλη, για υπερήρωες παγιδευμένους σε ζώνες αντιύλης εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, για, για, για… Η αντιύλη δεν είναι τίποτε άλλο από… ύλη. Με τη μόνη διαφορά ότι αποτελείται από βασικούς λίθους που έχουν κάποιες (αν όχι όλες) τις θεμελιώδεις (κβαντικές πάντα) ιδιότητές τους ανάποδες. Σκεφτείτε για παράδειγμα τους ακέραιους αριθμούς. Μπορώ να έχω το 4 και το -4. Αντίθετοι μεν, ακέραιοι και οι δύο τους δε. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ύλη.

Το μυστήριο που κυκλώνει την ύλη είναι η σχεδόν παντελής απουσία…αρνητικών αριθμών στο σύμπαν που γνωρίζουμε και βιώνουμε. Οι θεωρίες λένε ότι η απουσία αντιύλης συνοδεύεται από την απουσία συμμετρίας στο σύμπαν, η οποία αναγκάζει την αντιύλη να έχει εξαφανιστεί ήδη από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του. Η υπόθεση αυτή εξετάζεται μέχρι σήμερα μόνο φαινομενολογικά, βλέπουμε δηλ. το αποτέλεσμα γύρω μας και προσπαθούμε να βρούμε την αιτία που το προκάλεσε. Φυσικά, σε μια φαινομενολογική προσέγγιση της αλήθειας μέσω παρατηρήσεων, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κάνουμε λάθος ή να έχουμε παραλείψεις στην προσέγγισή μας.

Με αυτόν τον τρόπο είναι επιστημονική πιο ορθό να βρούμε κατευθείαν την αιτία και να μελετήσουμε τα αποτελέσματα. Η αντιύλη λοιπόν και μαζί της και το αντιυδρογόνο παρέχει ένα σοβαρό επιστημονικό πεδίο για την κατανόηση των ιδιοτήτων της φύσης γύρω μας.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια, που κανονικά θα έπρεπε να έχω αναφέρει πιο πριν για όλους τους μη ειδικούς είναι ότι όταν ύλη και αντιύλη βρεθούν κοντά μεταξύ τους (το κοντά ορίζεται από τις κβαντικές ιδιότητες του συστήματος) απλά εξαφανίζονται. Προσθέστε το 4 και το -4 και θα δείτε ότι μας κάνει 0. Βέβαια, δεν είναι τόσο απλό. Στην περίπτωση της ύλης-αντιύλης έχουμε μετατροπή σε καθαρή ενέργεια. Ο Dan Brown χρησιμοποίησε πολύ όμορφα το φαινόμενο αυτό ως κεντρική ιδέα στο βιβλίο του “Illuminati”, βάζοντας την αντιύλη να παίζει το ρόλο ενός υπερόπλου λόγω ακριβώς της “αντιπαλλότητας” της με την ύλη.

Το αντιυδρογόνο είναι το πρώτο αντιμόριο. Ο πυρήνας τους είναι ένα αντιπρωτόνιο. Γύρω του περιφέρεται ένα αντιηλεκτρόνιο, γνωστότερο ως ποζιτρόνιο. Ποζιτρόνια χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις διαγνωστικές μονάδες PET (Positron Emission Tomography), ένα εργαλείο που ο φίλος spytsi θα ήθελε πολύ να έχει στη διάθεσή του. Αυτό που θέλω να πω ουσιαστικά είναι ότι η αντιύλη δεν είναι κάτι εξωτικό γύρω μας. Υπάρχει, απλά συνήθως δεν προλαβαίνουμε να τη δούμε. Η δημιουργία του αντιυδρογόνου από την ερευνητική ομάδα στο CERN είναι εντυπωσιακή γιατί καταφέρνει για πρώτη φορά να συνδυάσει δέσμες αντισωματίων ώστε να πετύχει τη μοριακή δόμηση του αντιυδρογόνου, αλλά και να το κρατήσει ζωντανό για αρκετό χρονικό διάστημα “ζωντανό”, ώστε να μελετηθούν κάποιες από τις (αντι)μοριακές τους ιδιότητες.

Είμαι σίγουρος ότι η ανακάλυψη αυτή θα φέρει και πολλές άλλες στο πεδίο. Αναμένονται περισσότερες ιστορίες κόμικς πάνω στο θέμα. Είμαι περίεργος πώς θα καταφέρει ο xkcd να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα πληροφορία και να μας κάνει να ξεκινήσουμε τη μέρα μας όμορφα.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.