Ολίγον τεχνοκρατικό το παρόν, αλλά πέρα από το προσωπικό ενδιαφέρον, αφορά άμεσα σε επιπτώσεις στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο.
Ήδη από το 2002 οι Αμερικανοί ειδικοί προειδοποιούσαν για την ανάγκη λήψης μέτρων παραγωγής μεγαλυτέρων ποσοτήτων ραδιοϊσοτόπων για ιατρική χρήση. Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για έγκυρες διαγνώσεις με τη χρήση μεθόδων της Πυρηνικής Ιατρικής (π.χ. μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα) και η απουσία των απαραίτητων κέντρων παραγωγής αυτών σε επαρκείς ποσότητες στις ΗΠΑ που ήταν για πολλά χρόνια η πρωταθλήτρια παρασκευής αυτών οδηγεί σταδιακά σε έλλειψη των απαραίτητων ραδιοϊσοτόπων.
Το πρόβλημα είναι λίγο πολύ κατανοητό από όλους: περισσότερες εξετάσεις, μεγαλύτερη ζήτηση για ραδιοϊσότοπα, αύξηση αναζήτησης πρώτων υλών για την παρασκευή των τελευταίων. Η σταθερή παραγωγή των απαιτούμενων ραδιοϊσοτόπων, η οποία σημειωτέον δεν είναι καθόλου απλή είτε σε πρακτικό είτε σε γραφειοκρατικό επίπεδο, έχει αρχίσει να υστερεί. Το πρόβλημα αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία έχουν περιορίσει κατά πολύ τη χρήση ειδικών μονάδων παραγωγής, πολλές μάλιστα έχουν οριστικά κλείσει μαζί με τα εργαστήρια που τις στέγαζαν. Ως συνέπεια, οι δυτικές χώρες αναμένεται να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ραδιοφαρμάκων ή να στραφούν σε άλλες χώρες που διαθέτουν τις υποδομές και μπορούν να στηρίξουν την αγορά με μια πιθανή έναρξη της αντίστοιχης βιομηχανίας.
Καθώς η Βόρεια Κορέα και το Ιράν δεν ενδείκνυνται για κάτι τέτοιο, ο φυσικός αποδέκτης πιθανών (απ)αιτήσεων είναι η Ρωσία με το τεράστιο δυναμικό της σε πυρηνική τεχνογνωσία. Ενώ ο Καναδάς “ψάχνεται” για το άμεσο μέλλον μετά την παύση λειτουργίας του αντιδραστήρα στο Chalk River, ενός εργαστηρίου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας και μετά τη δεκαετία του ’50 αποκλειστικά προορισμένου για την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων, οι παροπλισμένες μονάδες της πάλαι ποτέ σοβιετικής εποχής φαίνονται ως οι πιο κατάλληλοι τόποι παραγωγής. Το αν η Διεθνής Επιτροπή που διαχειρίζεται και ρυθμίζει τις ποσότητες πυρηνικών υλών δεχθεί την επανεργοποίηση τέτοιων μονάδων (οι οποίες σίγουρα δεν είναι και στα καλύτερά τους όσον αφορά στην ποιότητα υλικοτεχνικής υποδοχής που διαθέτουν) λόγω πιέσεων από τα νοσοκομεία και τις εταιρείες ραδιοφαρμάκων είναι ένα ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί στο σύντομο μέλλον.
Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι μπαίνουμε σε μια νέα πυρηνική εποχή, αυτήν της “ειρηνικής” πυρηνικής εποχής. Είμαι σίγουρος η πυρηνική ενέργεια και οι εφαρμογές της πυρηνικής φυσικής, στην ιατρική ιδιαίτερα, θα “ακουστούν” πολύ στο χρηματιστήριο αξιών. Καλές και οι ανανεώσιμες πηγές, αλλά εδώ πρόκειται για υπάρχοντα συμφέροντα πολλών δεκαετιών τα οποία δεν είναι τόσο εύκολα να αφήσουν την πρωτοκαθεδρία. Η ευκαιρία που έχουν οι εταιρείες αυτές να λάβουν την πρωτοκαθεδρία στο ενεργειακό τομέα είναι ιδιαίτερα δελεαστική αυτόν τον καιρό. Οι έξυπνοι παίκτες του ΧΑ ας το έχουν υπ’όψιν τους.